gevolgen van alcohol
Veel mensen in Nederland consumeren alcohol. 82,2% van de mensen boven de 19 om precies te zijn. Helaas is het aantal drinkers onder de jeugd ook erg hoog, maar liefst 68% van de 12-18 jarigen geeft aan af en toe alcoholische drankjes te drinken. Velen zijn zich niet bewust wat de gevolgen van alcohol zijn. In het kopje ‘de effecten van alcohol’ kun je de effecten op korte termijn vinden. Hier gaan we het hebben over de lange termijn effecten.
Het klinkt logisch: Hoe hoger de totale consumptie van alcohol, hoe groter het risico op schade en hoe meer alcohol per keer wordt gedronken, des te ernstiger de schade. Maar in werkelijkheid pakt dit er heel anders uit. Hier volgt een voorbeeld:
Stel je voor, 2 studenten bedrijfskunde die beide 25 glazen bier per week drinken. De ene student drinkt met zijn huisgenoten elke avond 3/4 biertjes, terwijl de andere student op donderdag en vrijdag uit gaat en dan 13 glazen bier per avond drinkt. Ze drinken beide 25 glazen bier per week. Toch lopen ze verschillende gezondheidsrisico’s op. Bij de eerste student is bijvoorbeeld het risico op hersenschade, alcoholvergiftiging en ongevallen hoger dan bij iemand die minder drinkt. Terwijl de tweede persoon vooral een hoger risico heeft op chronische gezondheidsschade die zich op lange termijn openbaart, zoals kanker.
Alcoholgebruik heeft invloed op bijna alle organen in het menselijk lichaam. Dit betekent dus ook dat alcoholgebruik veel aandoeningen kan veroorzaken. Over het algemeen geldt: hoe meer alcohol gedronken wordt, des te groter is het risico op een aandoening. Langdurig hoog alcoholgebruik draagt ook zeker bij aan een hoger risico. Hieronder staan een aantal lange termijn gevolgen van alcohol:
verminderd sociaal welzijn: overmatig alcoholgebruik kan leiden tot het verbreken van relaties met bijv. familie.
opzettelijke en niet-opzettelijke verwondingen: bijvoorbeeld criminaliteit.
neuropsychiatrische aandoeningen: zenuwschade en hersenschade (vooral bij mensen met langdurig zeer hoog alcoholgebruik)
gastrointestinale, metabolische en endocriene aandoeningen: bijv. diabetes
kanker: alcoholgebruik heeft een exponentieel verband met leverkanker: hoe meer alcohol, des te groter de kans op leverkanker
hart- en vaatziekten: bijv. bloedinfarct
verminderde weerstand: alcohol kan de functies van het immuunsysteem verstoren
longziekten: verhoogd risico op ernstige acute ademhalingsproblemen
aandoeningen bij de spieren: hoe meer alcoholgebruik, des te hoger het risico op spierziekten
vruchtbaarheidsaandoeningen: vruchtbaarheid kan verminderd worden
Het consumeren van alcohol betekent natuurlijk niet dat je al bovenstaande aandoeningen krijgt, het verhoogt alleen de kans om deze aandoeningen te krijgen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb